Leuke bestemmingen voor de herfstvakantie

Ik vind het zelf altijd een heerlijk weekje om weg te gaan. Soms is het nog heel mooi weer maar soms is het ook al echt herfst weer. Dat laatste heeft vind ik ook wel zo z’n charmes hebben. Je kan dan heerlijk de cafeetjes in duiken en gezellig samen een spelletje doen bijvoorbeeld. Maar wat zijn nou leuke plekjes om naar toe te gaan voor zo’n weekje?

Ik geef je in deze blog een paar tips. Wil je de uitgebreidere info over de verschillende hotspots lezen, kijk dan hier.

DE ELZAS IN EEN VOGELVLUCHT

Voor alle tips in de Elzas kijk dan hier.

Riquewihr

De Elzas ligt op ongeveer 550 KM vanaf Utrecht en is goed te rijden voor een week. Het is een leuke regio waar je je prima een week kan vermaken. Je kunt je settelen in Strasbourg en vanuit daar tochtjes maken, of je kunt de week opsplitsen en een aantal dagen in Strasbourg verblijven en een aantal dagen in Colmar. Beide steden liggen een klein uurtje van elkaar. Strasbourg zelf is een heel leuk stadje waar je een stadswandeling kan maken door het le Petite France waar je de leuke vakwerkhuisjes kan bewonderen of kan genieten van een authentieke Elzasser maaltijd. Of maak een boottocht door de pittoreske grachten. Loop ook zeker even naar Ponts Couverts, onderweg kom je een leuke speeltuin tegen en vanaf de brug heb je leuk uitzicht hebt over het water.

Le Pont Couvert Strasbourg

Daarnaast hebben ze er een heel leuk wetenschapsmuseum Le Vaisseau. Ze hebben hier allerlei verschillende afdelingen zoals technologie, water, wiskunde en een belevingstuin. Overal kun je proefjes en opdrachtjes doen. Onze kids konden zich hier prima een hele dag vermaken.

Le Vaisseau Strasbourg Le Vaisseau Strasbourg

Vanuit Strasbourg kun je ook naar het pretpark Cigoland waar ze diverse attracties hebben en waar je overal ooievaars ziet. Hier kun je je prima een ochtend vermaken.

Cigoland Kintzheim Cigoland Kintzheim

En daarna kun je dan door naar de valkenshow (Eagle Park) wat daar heel dichtbij ligt. Een roofvogel park waar het met name om de show gaat. Hier laten ze allerlei roofvogels van alles doen; van de ene plek naar de andere vliegen, soms rakelings over je hoofd, maar ook loopt er bijvoorbeeld een grote gier over je benen heen. Dit park vonden wij echt wel heel gaaf.

The Eagle Park Kintzheim The Eagle Park Kintzheim

En dan kun je het ook nog even combineren met het apenpark (La Montagne des Signes). Hier lopen de apen los rond in het park en kun je dus echt heel dicht bij ze komen. Aaien mag niet en zorg ook dat je geen eten bij hebt, maar wel leuk om die beestjes van zo dichtbij te zien. Als je een stadspas hebt kun je gratis naar deze parken.

La Montagne des Signes La Montagne des Signes

Vanuit Strasbourg kun je naar een van de mooie dorpjes rijden om daar lekker rond te wandelen of een wijntje te proeven, want dit is namelijk een wijnroute. Zo kun je naar Bergheim of Riquewhir, 2 betoverende middeleeuwse dorpjes. Beide staan op de lijst van mooiste dorpjes van Frankrijk.

Bergheim Alsace Bergheim Alsace

Een leuke accommodatie in Straatsburg is bijvoorbeeld deze AirBNB die in het centrum ligt op loopafstand van alle leuke plekjes: AirBNB Strasbourg.

Colmar is ook een heel schattig plaatsje met zijn mooie gekleurde huisjes. Heerlijk om er rond te wandelen of een van de cafeetjes of restaurants in te duiken bij slecht weer. Hier kun je naar het speelgoed museum of naar het chocolade museum. Beide zijn kleine musea maar leuk om even doorheen te lopen. En bij het chocolademuseum mag je lekker veel chocolaatjes proeven.

Iets onder Colmar ligt het pretpark Le Parc du Petit Prince. Een leuk pretpark met attracties voor wat oudere kids dan bij Cigoland, maar ook voor jonge kids. Je hebt er achtbanen, maar ook kabelbanen, glijbanen, vliegtuigjes en een waterparkje. Ze hebben er ook diverse shows en boerderijdieren die je mag aaien. Prima park voor een dagje vermaak.

Le Parc du Petit Prince Le Parc du Petit Prince

Vanuit Colmar zijn Bergheim en Riquewhir ook goed te bereizen.

Je kan vanuit hier ook naar het mooie grote kasteel Château du Haut-Koenigsbourg dat boven op een grote berg ligt waardoor je prachtig over de Elzas uitkijkt.

Chateau du Haut-Koenigsbourg Chateau du Haut-Koenigsbourg

In Colmar is deze AirBNB leuk om te verblijven en midden in het centrum: AirBNB Colmar.

Het fijne aan de Elzas is dat het over het algemeen net wat warmer en droger is dan in Nederland.

MAASTRICHT

 Frontenpark Maastricht

Heerlijk genieten van het bourgondische leven, dat kan zeker in Maastricht. Maar wist je dat er ook heel veel te doen is met kids? In deze blog kun je daar al veel over lezen. Wil je nog meer tips? Kijk dan eens naar alle bestemmingen die op de website staan via deze link.

BREMEN IN EEN VOGELVLUCHT

Voor alle tips in Bremen kijk dan hier.

Deze stad in het noorden van Duitsland komt misschien niet als eerste bij je naar boven als je denkt aan een leuke kindvriendelijke stad niet al te ver weg van Nederland. Maar na wat zoekwerk op internet heb ik ontdekt dat je hier toch wel heel veel leuke dingen kan doen. Het is een kleine 4 uur rijden vanaf Utrecht met de auto, maar ook heel goed te doen met de trein, ongeveer 4-4,30 u vanuit Utrecht. Wij zijn er in de herfst vakantie 5 dagen geweest en het is ons super goed bevallen. Doordat het niet zo’n grote stad is kun je alles makkelijk lopen. Op een aantal musea na, maar die zijn prima met het OV te bereiken. Hieronder lees je wat we allemaal gedaan hebben en hoe we het vonden.

Hieronder vind je een overzichtje waar de grootste hotspots liggen. Dan zijn er nog een heleboel dingen in het centrum die hier niet op staan maar wel op de site te vinden zijn onder Bestemmingen (of hier).

We slapen in het H+ Hotel Bremen, wat midden in de stad ligt, wel zo handig om alle hotspots makkelijk te kunnen bezoeken (zeker omdat we met de trein gaan). Het is ook echt een prima hotel met mooie ruime 4 persoons kamers. Het ontbijt buffet is ook erg goed.

Aangezien we er in de herfst waren en het weer niet echt mee zat, zijn we al snel naar het Universum gegaan, een wetenschapsmuseum waar de kids allerlei verschillende experimentjes kunnen doen. Ze hebben er verschillende afdelingen zoals techniek, de mens, cultuur en ook buiten kun je allerlei dingen doen. Dat laatste hebben wij dus niet gedaan aangezien het echt met bakken uit de heel kwam. Mijn kids zijn altijd gek op zulke musea dus ook met alleen het binnen deel hebben wij ons hier bijna een hele dag kunnen vermaken. De leuke proefjes, het voelen hoe het is als er een zware aardbeving is, maar ook het speeldeel bij het restaurant waren een groot succes. Zeker een aanrader als je naar Bremen gaat.

Universum Bremen Universum Bremen

Ook zijn we naar het Rodondendronpark, Botanika tuinen en het Botanika geweest. In het park en de tuinen zijn prachtige bomen, planten en bloemen te vinden. Wij waren er echter in de herfst en dan is het park niet zo mooi als in de zomer aangezien de bloemen dan niet vol in bloei staan.  Zo hebben ze er een rozentuin, een hagentuin, een geurtuin en een bosaituin. In het Botanika museum leer je van alles over die prachtige bloemen en planten en hebben ze er een wetenschapsafdeling waar ze een aantal aquariums hebben met vel gekleurde kikkers, een cameleon en andere kleine kleurrijke beestjes. Dit vonden onze kids wel het hoogtepunt van Botanika.

Rodondendronpark Bremen  Botanika Bremen

En dan boffen wij, want als wij er zijn is er de Bremer Freimarkt, een kermis die er 2 weken per jaar staat. Ga jij in het voorjaar, rond Pasen, dan staat de Osterweise kermis er, zelfde concept en zelfde plek. Dit is een hele grote kermis met grotere en kleinere attracties en veel eet- en drink kraampjes. Onze kids konden er geen genoeg van krijgen. Nou hadden wij het geluk dat we van een organisatie een aantal gratis kaartjes hadden gekregen voor de attracties waardoor de kids er echt optimaal van konden genieten. Anders is het wel een vrij prijzige aangelegenheid.

Freimarkt Bremen Freimarkt Bremen Freimarkt Bremen

En natuurlijk kan een rondje centrum niet missen als je in Bremen bent. Bremen is bekend van het sprookje de Stadsmuzikanten van de gebroeders Grimm. Ik moet eerlijk zeggen dat ik het sprookje niet kende, maar wel leuk om aan je kids te vertellen voor je naar Bremen gaat. Voor wie het ook niet kent, de Bremer Stadsmuzikanten is een sprookje over vier oude, mishandelde huisdieren die van huis weglopen. Tijdens hun tocht naar Bremen weten ze, door samenwerking, een bende rovers uit een huis te jagen, waarna ze daar kunnen blijven wonen als vrienden. Overal in de stad schijn je namelijk verwijzingen hiernaar te zien, zoals het beeld van de 4 stadsmuzikanten. Of je kan een muntje gooien in de zingende put en je hoort het geluid van een van de dieren.

Bremer Stadsmuzikanten Bremer Stadsmuzikanten

De wijk Schnoor in Bremen mag je ook absoluut niet missen. Schnoor is de oudste wijk van Bremen, een autovrije wijk vol met monumentale, kleurrijke huisjes, leuke restaurants en winkeltjes, zoals bijvoorbeeld de Bremer Bonbon Manufaktur. Of het straatje Bottcherstrasse. Een kort straatje met architectonische hoogstandjes en ook hier vind je de Bremer Bonbon Manufaktur.

Hachez Bremen Hachez Bremen

Kortom, veel te zien en te ontdekken in Bremen.

UTRECHT IN VOGELVLUCHT

Voor alle tips in Utrecht kijk dan hier en voor regio Utrecht hier.

Wil je het toch wat dichter bij huis zoeken dan is Utrecht een super leuke stad. Het is een grote stad maar toch ook heel goed te doen met kids. De hotspots liggen allemaal niet heel ver uit elkaar dus het is goed te lopen of te fietsen.

Een plek die je echt niet mag missen als je naar Utrecht gaat is het Spoorwegmuseum. Wij wonen zelf in Utrecht en hebben een museumjaarkaart dus gaan er een paar keer per jaar heen. Het idee is altijd om gewoon even 2 uurtjes te gaan, maar uiteindelijk krijg ik de kids pas mee als het museum gaat sluiten. Hier vind je natuurlijk alles over treinen, maar ze hebben er ook diverse interactieve attracties, uiteraard wel allemaal met de trein in de hoofdrol. Zo hebben ze er een “achtbaantje”, zit je zelf aan het stuur van de trein terwijl je door prachtige landschappen in een 4D film rijdt, of mag je zelf de trein virtueel besturen.

Spoorwegmuseum Utrecht Spoorwegmuseum Utrecht Spoorwegmuseum Utrecht

Lekker en gezellig eten kun je vervolgens bij een van de 4 vestigingen van Buurten. Bij deze restaurants hebben ze altijd wel ergens een speelruimte binnen en vaak ook buiten en eten op de kaart wat zeker in de smaak valt bij de kids. En ze zitten verspreidt in Utrecht, dus altijd wel een vestiging in de buurt.

Nou ben ik zelf niet enorm van de binnenspeeltuinen, maar Kidzcity is wel wat anders opgezet dan de meeste binnenspeeltuinen. Ze hebben hier verschillende ruimtes waar de kids kunnen klimmen en klauteren, van hoge glijbanen af kunnen, maar ze hebben er ook een draaimolen, je kan met de luchtballendraaimolen, in de botsautos of lasergamen. Alle attracties zijn inclusief dus ze kunnen overal zo vaak in als ze willen.

Kidzcity UtrechtKidzcity Utrecht  Kidzcity Utrecht

Bij mooi weer is het heel leuk om naar de Geertjes Hoeve te gaan. Een kinderboerderij en speeltuin in een. Hier mag je de geitjes flesjes melk geven, kun je een rondje op een pony rijden, of gewoon lekker spelen in de schuur op de hooibalen. Er zit een restaurant bij waar je lekkere (vaak met de producten van de boerderij) taartjes, pannenkoeken of gewoon broodjes kan eten.

 Geertjes Hoeve Utrecht Geertjes Hoeve UtrechtGeertjes Hoeve Utrecht

Hopelijk heb ik jullie wat inspiratie gegeven voor een leuke herfstvakantie. Mocht je zelf nog toffe bestemmingen hebben met leuke hotspots dan vind ik het super leuk om dat te horen. Dat kan door hieronder te reageren als je een member bent, of door te mailen naar info@kidsgotravel.com

Volg ons ook op Instagram!