Ontdek de Magie: Top 10 kindvriendelijke kerstmarkten in Europa

Hallo reisliefhebbers, en speciaal voor mijn medemoeders die altijd op zoek zijn naar het perfecte avontuur voor het hele gezin! Ik ben Maartje, een enthousiaste reiziger met een passie voor het ontdekken van de beste bestemmingen voor gezinnen. Vandaag nemen we een kijkje in de betoverende wereld van kindvriendelijke kerstmarkten in Europa. Laat me je meenemen naar de meest magische kerstmarkten waar jouw kinderen hun ogen zullen uitkijken en jullie allemaal betoverd zullen raken door de feestelijke sfeer.

Achtergrondinformatie over Kindvriendelijke Kerstmarkten

Kerstmarkten zijn al magisch op zich, maar wacht maar tot je ze beleeft door de ogen van je kinderen. De fonkelende lichtjes, de geur van warme chocolademelk, en de vrolijke deuntjes zorgen voor een onvergetelijke ervaring. “Toen wij met het gezin de eerste keer naar een kerstmarkt gingen keken mijn kinderen hun ogen uit! Al die mooie lichtjes, gezellige kraampjes en leuke attracties, het voelde echt of we een winterwonderland in gestapt waren.”

Selectiecriteria voor de Top 10 Kindvriendelijke Kerstmarkten

Voordat we in de lijst duiken, laten we eens kijken naar de criteria die ik heb gebruikt bij het samenstellen van deze top 10 (die overigens niet op volgorde geplaatst is maar op land). Het draait allemaal om ervoor te zorgen dat de kerstmarkten niet alleen gezellig zijn, maar ook perfect zijn voor de kinderen. We hebben gelet op variatie in activiteiten, veiligheid, toegankelijkheid en gezinsvriendelijke voorzieningen. Zelf vind ik mega grote kerstmarkten met kinderen nooit zo’n succes omdat je dan een beetje verloren rond loopt. Het moet wel een beetje behapbaar zijn.

Onthulling van de Top 10 Kindvriendelijke Kerstmarkten

Nederland

1. De Winter Efteling

 Kindvriendelijke kerstmarkten Kindvriendelijke kerstmarkten

De Winter Efteling in Nederland brengt gezinnen in de winterse sfeer met zijn charmante ambiance. Terwijl je door het park loopt, ervaar je een gezellige mix van lichtjes, kerstmuziek en winterse lekkernijen. De Efteling, al bekend om zijn sprookjesachtige attracties, krijgt tijdens de wintermaanden een extra gezellige aankleding als een winterwonderland.

Een leuke plek voor kinderen is de mooie ijsbaan, versierd met lichtjes en feestelijke ornamenten. Hier kunnen ze proberen te schaatsen, of gewoon lekker op de stoelen zitten en over het ijs worden meegenomen.

 Kindvriendelijke kerstmarkten Kindvriendelijke kerstmarkten

De kerstmarkt in de Efteling is als een levendig sprookje. Ouders kunnen genieten van de nostalgische charme van de markt, waar ambachtelijke producten, winterse lekkernijen en handgemaakte souvenirs te vinden zijn. Het is een plek om herinneringen te maken en te delen, en waar gezinnen samenkomen.

 Kindvriendelijke kerstmarkten

Een hoogtepunt voor mijn gezin was de gezellige sfeer in het hele park, dat prachtig versierd is en helemaal in de kerststemming is gebracht. Kortom, de Winter Efteling is niet zomaar een attractiepark; het is een gezellig winteravontuur dat bezoekers warme herinneringen bezorgt die lang bijblijven.

Adres: Europalaan 1, 5171 KW Kaatsheuvel

Wanneer: van 13 november 2023 tot 4 februari 2024

Website: https://www.efteling.com/nl/park/events/winter-efteling

Toegangsprijs: vanaf €48,- per persoon

Koop hier je kaartjes

2. Magisch Maastricht: Lichtjes en Limburgse Gezelligheid

Kindvriendelijke kerstmarkten

In het pittoreske Limburg hebben we het genoegen gehad Magisch Maastricht te ontdekken, een bestemming die perfect is voor gezinnen tijdens de feestdagen. Als reiziger met een focus op gezinsvriendelijke plekken, kan ik met zekerheid zeggen dat Maastricht families hartelijk verwelkomt voor een fijne kerstbeleving. De kerstmarkt, omringd door historische gebouwen met sfeervolle verlichting, creëert een aangename sfeer die bijdraagt aan de feestvreugde.

Voor kinderen zijn er activiteiten zoals een schaatsbaan, een reuzenrad en een tubebaan, terwijl ouders kunnen rondkijken bij kraampjes met lokale producten. De gastvrijheid van Limburg komt overal in de stad tot uiting en draagt bij aan de warme sfeer van Magisch Maastricht, waardoor het een ideale bestemming is voor gezinnen die een gedenkwaardige kerstervaring zoeken. Het voordeel van deze kerstmarkt is dat hij niet overdreven groot is en daardoor lekker overzichtelijk.

Kindvriendelijke Kerstmarkten Kindvriendelijke Kerstmarkten

Het betoverende schouwspel van de lichtjes van Magisch Maastricht heeft onze familie echt aangesproken. Het reuzenrad bood een prachtig uitzicht over de stad, met de fonkelende lichtjes als een betoverend decor. De kinderen hadden de tijd van hun leven op de tubebaan, omgeven door de vrolijke sfeer en winterse magie die deze plek kenmerken.

Kindvriendelijke Kerstmarkten

De charme van Magisch Maastricht zit niet alleen in de feestelijke attracties, maar ook in de mix van traditie, cultuur en de vriendelijkheid van de lokale bevolking. Het is een plek waar gezinnen niet alleen kerst kunnen vieren op een mooie kerstmarkt, maar waar ook tal van andere leuke activiteiten te beleven zijn. Kijk voor alle leuke tips van Maastricht op de lijst van Hotspots van Maastricht wat zichtbaar is als je een memberbent.

Adres: Vrijthof Maastricht

Wanneer: van 30 november 2023 tot 31 december 2024

Website: https://www.kerstmarktinmaastricht.nl

Toegangsprijs: Gratis

3. Valkenburg: Ondergrondse Kerstbeleving

Kindvriendelijke kerstmarkt

In het schilderachtige landschap van de Limburgse heuvels onthult Valkenburg een kerstmarktervaring die werkelijk uniek is en nergens anders te vinden. Deze kerstmarkt is namelijk overdekt in de grotten van Valkenburg. Het is een betoverende wereld die een ongekend avontuur biedt voor gezinnen.

De kerstmarkt van Valkenburg vindt plaats in 3 verschillende grotten:

De Gemeente grot: Europa’s grootste ondergrondse kerstmarkt

Grotten van Mergelrijk: Ontdek de indrukwekkende kerstmergelsculpturen

Fluweelengrot: Onder de kasteelruïne van Valkenburg

De ondergrondse kerstbeleving in de grotten van Valkenburg is een waarlijk magisch schouwspel. Terwijl de kinderen door de mysterieuze gangen dwalen, worden ze betovert door de twinkelende lichtjes en feestelijke kerstversieringen. Het is een ervaring die ze niet snel zullen vergeten. Als ouder kun je genieten van het unieke karakter van de omgeving en je laten inspireren door de lokale ambachten die in de grotten tentoongesteld worden. Voor kinderen zijn de grotten van Mergelrijk de leukste aangezien ze hier ook gelijk wat mee krijgen van de oorspronkelijke sculpturen die normaal in Mergelrijk staan, de grote dino’s bijvoorbeeld.

Kindvriendelijke Kerstmarkten Kindvriendelijke Kerstmarkten

De combinatie van de historische setting en de kerstvreugde zorgt voor een unieke sfeer die je elders niet zult vinden. Proef lokale lekkernijen, bewonder ambachtelijke kunstwerken en laat je betoveren door de ondergrondse magie van Valkenburg tijdens de feestdagen.

Wat deze kerstmarkt zo bijzonder maakt, is niet alleen de unieke locatie, maar ook de authentieke en gezellige sfeer die er heerst. Het is een plek waar families samenkomen om te genieten van een buitengewoon kerstavontuur en waar herinneringen worden gemaakt die een leven lang meegaan. Kortom, Valkenburg biedt een super leuke kerstervaring en dat terwijl er nog heel veel andere leuke dingen in Valkenburg en omgeving te doen zijn met kinderen. Kijk hier voor alle hotspots in Valkenburg en hier voor de omgeving. Dit is enkel zichtbaar als je een member bent.

Hier vind je algemene informatie over de kerstmarkt in Valkenburg: https://www.kerststadvalkenburg.nl

Prijzen verschillen per grot, check daarvoor de desbetreffende grot waar je heen wilt gaan via de link hieronder.

Adres: Grotten van Mergelrijk, Daalhemerweg 31a, Valkenburg

Wanneer: van 22 november 2023 tot 7 januari 2024

Website: https://www.kerststadvalkenburg.nl/evenementen/detail/kerst-in-mergelrijk/70607/

Adres: Gemeentegrot, Cauberg 4, Valkenburg

Wanneer: van 22 november 2023 tot 30 december 2023 (25/12 gesloten)

Website: https://www.kerststadvalkenburg.nl/evenementen/detail/kerstmarkt-gemeentegrot/60525/

Adres: Fluwelengrot, Daalhemerweg 27, Valkenburg

Wanneer: van 22 november 2023 tot 30 december 2023

Website: https://www.kerststadvalkenburg.nl/evenementen/detail/kerstmarkt-fluweelengrot/75828/

Duitsland

4. Dresden: Stralende Striezelmarkt

Kindvriendelijke Kerstmarkten

Dresden, een stad bekend om zijn indrukwekkende architectuur, heeft een van ‘s werelds oudste kerstmarkten: de Striezelmarkt. Genoemd naar de beroemde Dresdner Stollen, straalt de Striezelmarkt een unieke charme uit die de kerstmagie omhelst.

Voor kinderen is de traditionele draaimolen op de Striezelmarkt een leuke attractie. Ook de ontmoeting met de kerstman is een hoogtepunt dat de kleintjes blij maakt. De Striezelmarkt verwelkomt gezinnen, waar kinderen zich vermaken terwijl ouders genieten van de gezellige kerstsfeer.

Kindvriendelijke kerstmarkt

Voor ouders is de Striezelmarkt een plek waar de geur van gebraden amandelen, warme glühwein en andere lekkernijen de lucht vult. De feestelijke sfeer, samen met mooi versierde kraampjes en sfeervolle verlichting, zorgt voor een kerstachtige atmosfeer. De Striezelmarkt in Dresden is niet alleen een markt om cadeautjes te kopen; het is een bijzondere plek waar families samenkomen om de kerstwonderen te vieren.

Adres: Altmarkt, Dresden

Wanneer: van 29 november tot 24 december 2023

Website: https://striezelmarkt.dresden.de/de/

5. Bremen: Charme aan de Weser

Kindvriendelijke Kerstmarkten

Bremen, gelegen langs de schilderachtige rivier de Weser, viert de kerstsfeer met een charmante en gezellige markt. Als reiziger met een focus op gezinsbestemmingen, ontdekte ik in Bremen een kerstmarkt die een goede mix biedt van kindvriendelijkheid en sfeervolle festiviteiten. De aangename sfeer en diverse activiteiten maken het tot een fijne bestemming voor gezinnen tijdens de feestdagen. Men zegt dat Bremen een van de mooiste kerstmarkten van Duitsland heeft, dat kan ik me best voorstellen.

Een hoogtepunt voor de kleintjes is zeker het sprookjesuur, waar verhalen tot leven komen in een magische setting. Het is een bijzondere ervaring voor kinderen om meegevoerd te worden door de verhalen van geliefde sprookjesfiguren, wat de kerstmarkt van Bremen uniek maakt. Terwijl de kinderen genieten van dit sprookjesachtige uur, kunnen ouders de charme van de oude gebouwen in de stad bewonderen, wat de kerstmarkt nog specialer maakt.

Kindvriendelijke Kerstmarkten

De kerstmarkt in Bremen aan de Weser is niet alleen leuk voor kinderen, maar ook aangenaam voor volwassenen. De heerlijke geur van warme glühwein en lekker eten zorgt voor extra gezelligheid. Het proeven van al dat lekkers is een bijzondere ervaring, en op de markt kun je ook leuke spulletjes kopen voor kerstcadeautjes.

De combinatie van kindvriendelijke activiteiten, historische pracht en culinaire verleidingen maakt de kerstmarkt van Bremen tot een gedenkwaardige ervaring voor zowel jong als oud. Kortom, Bremen aan de Weser biedt een kerstavontuur dat de harten van alle gezinsleden verwarmt en hen onderdompelt in de betovering van het seizoen. Afgezien van de kerstmarkt is Bremen ook op het gebied van veel andere dingen een hele leuke stad om met kinderen heen te gaan. Wil je daar meer over lezen, ga dan even naar deze blog. Of kijk bij de lijst van hotspots in Bremen, wat zichtbaar is als je een member bent.

Adres: Marktplatz, Bremen

Wanneer: van 27 november 2023 tot 23 december 2023

Website: https://www.kerstmarkt-duitsland.com/bremen

6. Magisch München: Tollwood Winterfestival

Kindvriendelijke Kerstmarkten

München verandert tijdens het jaarlijkse Tollwood Winterfestival in een gezellige plek voor gezinnen die de feestdagen willen vieren. Dit festival combineert een levendige kerstmarkt met diverse culturele evenementen en activiteiten voor alle leeftijden. Het is een leuke ervaring waarbij de kerstsfeer samengaat met verschillende vormen van entertainment.

Voor kinderen zijn er allerlei leuke dingen te doen op het Tollwood Winterfestival. Ze kunnen spelen op de kinderboerderij en leren over dieren tijdens educatieve activiteiten. Er zijn ook leuke shows die hun verbeelding prikkelen. Het diverse aanbod maakt het festival aantrekkelijk voor gezinnen met kinderen van alle leeftijden.

Terwijl de kinderen genieten van knutselactiviteiten en shows, kunnen ouders ook genieten van live muziek en theater. Het festival biedt een mooie gelegenheid voor gezinnen om samen te komen, van de culturele rijkdom te genieten en de feestelijke sfeer te ervaren.

Kindvriendelijke kerstmarkt

De heerlijke geuren van eten, van traditioneel Duits tot exotisch, dragen bij aan de feestvreugde. De gezellige sfeer, met mooie decoraties en verlichting, maakt het Tollwood Winterfestival een geweldige plek voor gezinnen tijdens de feestdagen. Kortom, München biedt met dit festival niet alleen een kerstmarkt, maar een compleet cultureel en feestelijk evenement dat gezinnen een onvergetelijke ervaring bezorgt.

Adres: vanaf de Marienplatz totaan de Neuhauser Straße

Wanneer: van 27 november tot 24 december 2023

Website: https://www.kerstmarkt-duitsland.com/munchen

Belgie

7. Brugge: Een Middeleeuwse Kerstervaring

Kindvriendelijke Kerstmarkten

In het pittoreske Brugge, met zijn eeuwenoude charme, vermengt de kerstmagie zich met een rijke geschiedenis. De middeleeuwse architectuur vormt een sfeervol decor voor de kerstmarkt, bekend om zijn ambachtelijke producten en gezellige sfeer.

Voor de kleintjes is Brugge tijdens de kerstperiode een betoverende plek. De authentieke carrousel op de Grote Markt is een leuke draaimolen waar de kleintjes zich prima kunnen vermaken. Ontmoetingen met de kerstman zorgen voor glinsterende ogen en mooie herinneringen. De Grote Markt, omringd door prachtige middeleeuwse gebouwen, wordt zo een magisch speelterrein voor de jongsten.

Als ouder kun je genieten van een wandeling door de geplaveide straatjes van Brugge, gehuld in een romantische gloed tijdens de kerstperiode. De kerstmarkt biedt een scala aan ambachtelijke lekkernijen, van heerlijke chocolade tot warme wafels en natuurlijk de onmisbare glühwein. Het genot van deze smaken, gecombineerd met de charme van de kerstmarkt, zorgt voor een speciale ervaring voor alle zintuigen.

Kindvriendelijke Kerstmarkten

Brugge biedt een unieke kerstervaring waarin de magie van het verleden en de feestelijkheid van het heden samensmelten. De historische grandeur van de stad wordt versterkt door de traditionele kerstmarkt, waardoor Brugge zich onderscheidt als een bestemming die niet alleen tijdloos, maar ook feestelijk is. In elk geplaveid steegje, op elke sfeervolle markt, ademt Brugge de kerstgeest uit op een manier die bezoekers aanspreekt en een blijvende indruk achterlaat. Kortom, Brugge tijdens de kerstperiode biedt niet alleen een kerstmarkt, maar een historisch en feestelijk spektakel dat de ziel van de stad verlicht en gezinnen samenbrengt in een tijdloze viering van het seizoen.

Adres: de Markt, Brugge

Wanneer: van 24 november 2023 tot 7 januari 2024

Website: https://www.visitbruges.be/nl/wintergloed/kerstmarkten

Engeland

8. Harry Potter Kerstmarkt in Londen: Betovering in de Wizarding World

Kindvriendelijke kerstmarkt

De Harry Potter kerstmarkt in Londen brengt de fantasieën van kleine tovenaars tot leven in een magische setting. Deze kerstmarkt, geïnspireerd door de betoverende wereld van J.K. Rowling, ademt de sfeer van de Wizarding World uit. Hier kunnen gezinnen die dol zijn op de avonturen van Harry, Ron en Hermelien een bijzondere ervaring beleven.

Voor kinderen is de Harry Potter kerstmarkt een plek vol magie, met een betoverende sfeer, lekkernijen en de mogelijkheid om de geliefde tovenaarswereld van dichtbij te verkennen. Elk detail lijkt rechtstreeks uit de boeken en films te komen, waardoor de kids zich onderdompelen in de betovering van Zweinstein en de magische sfeer van Kerstmis.

Als ouder zul je de aandacht voor detail waarderen die is besteed aan het creëren van deze unieke kerstmarkt. De betrokkenheid van de kinderen bij de magie van Harry Potter, de interactieve elementen en de mogelijkheid om deel te nemen aan activiteiten zoals de ‘Toverstoktraining’, maken het een gedenkwaardige ervaring voor het hele gezin.

Kindvriendelijke kerstmarkt Kindvriendelijke kerstmarkt

De aankoop van toverstokken, het genieten van boterbier en het meedoen aan een ‘Toverstoktraining’ geven je het gevoel dat je echt Zweinstein bezoekt. Het is niet zomaar een kerstmarkt; het is een avontuur dat de magie van de feestdagen combineert met de betoverende wereld van Harry Potter.

Let op: de kerstmarkt is voor dit jaar al helemaal uitverkocht. Ik wilde hem toch graag vermelden zodat als je hier echt graag een keer heen wilt je weet dat je er volgend jaar op tijd bij moet zijn.

Adres: Warner Bros. Studio Tour London, Studio Tour Drive, Leavesden, WD25 7LR

Wanneer: van 11 november 2023 tot 14 januari 2024

Website: https://www.wbstudiotour.co.uk/whats-on/hogwarts-in-the-snow/

Toegangsprijs: Gratis onder de 5 jaar, €50 voor kinderen van 5 tot 15 jaar, €61,50 vanaf 16 jaar, familie ticket voor 2 volwassenen en 2 kinderen is €198,-

Koop hier je tickets

Frankrijk

9. Disneyland: Magie en Sprookjes voor het Hele Gezin

Kindvriendelijke kerstmarkt

Wat kan er beter zijn dan de betovering van kerst? Juist, de kerstmagie van Disneyland! Deze mag dus zeker niet ontbreken in het lijstje met kindvriendelijke kerstmarkten. Als iemand die gespecialiseerd is in gezinsbestemmingen, kan ik met enthousiasme bevestigen dat Disneyland tijdens de feestdagen een extra dosis betovering toevoegt aan zijn al magische sfeer. Het park verandert in een feestelijk kerstparadijs, waar de geur van suikerspin zich vermengt met de zoete klanken van kerstliederen, en waar de betoverende sfeer ervoor zorgt dat gezinnen een gedenkwaardige tijd beleven.

Kinderen zullen vol verwondering staan bij de indrukwekkende kerstboom op Main Street, versierd met schitterende lichtjes en fonkelende ornamenten. Speciale kerstshows, waar geliefde Disney-figuren schitteren in feestelijke kostuums, voegen een extra dosis magie toe aan de ervaring. Het is een tijd van betoverende parades, vrolijke muziek en betekenisvolle ontmoetingen die de harten van jong en oud verwarmen.

Kindvriendelijke kerstmarkten Kindvriendelijke kerstmarkten

De met sneeuw bedekte kastelen, twinkelende lichtjes en kerstversieringen creëren een atmosfeer van pure vreugde en verwondering. Het is niet zomaar een pretpark; het is een plek waar dromen werkelijkheid worden en waar de magie van Kerstmis tot leven komt in elk hoekje van dit wereldberoemde park.

De combinatie van Disney’s magie en de feestelijkheid van Kerstmis zorgt voor een ervaring die ons nog lang bij zal blijven. Kortom, Disneyland tijdens de feestdagen biedt niet alleen een pretparkervaring, maar ook een betoverend kerstavontuur.

Kindvriendelijke kerstmarkten Kindvriendelijke kerstmarkt

Adres: Disneyland Parijs

Wanneer: van 11 november 2023 tot 7 januari 2024

Website: https://www.disneylandparis.com/nl-nl/deseizoenen/kerst-in-disneyland-paris/

Toegangsprijs: Vanaf €56,- per persoon, kinderen onder de 3 jaar zijn gratis

Koop hier je tickets voor 1 dag en hier voor meerdere dagen

10. Straatsburg: Capitale de Noël

Kindvriendelijke kerstmarkten

Als reiziger met een liefde voor culinaire ontdekkingen, kan ik met vertrouwen zeggen dat Straatsburg niet alleen een prachtige stad is, maar ook een genot voor de smaakpapillen tijdens de kerstperiode. De rijke Elzasser tradities, de sfeervolle verlichting en de vakwerkhuizen vormen samen een bijzondere kerstmarkt die reizigers van alle leeftijden aanspreekt.

Kinderen zullen genieten van de charmante kerstmarkt, waar de lucht gevuld is met de geur van zoete lekkernijen en de kleurrijke kraampjes een feestelijke sfeer creëren. Voor de kleintjes is het een leuke ervaring met gezellige carrouselritjes en vrolijke kerstversieringen. Ouders daarentegen kunnen smullen van de lokale specialiteiten van Straatsburg, waaronder de beroemde Elzasser zuurkool, flammkuchen en warme brede pretzels. Het is een culinaire ontdekkingstocht die de smaken van de regio omarmt en de kerstmarkt omtovert tot een waar gastronomisch paradijs.

Straatsburg belooft niet alleen een culinair feest, maar ook een culturele ervaring tijdens de feestdagen. De kerstmarkt weerspiegelt de authentieke Elzasser cultuur en biedt een scala aan lokale ambachten en tradities die bezoekers een dieper inzicht geven in de rijke geschiedenis van de regio. Het is een plek waar gezinnen niet alleen samenkomen om te genieten van heerlijk eten, maar ook om de unieke charme van Straatsburg te ervaren tijdens de meest magische tijd van het jaar. Niet alleen tijdens de kerstmarkten is Straatsburg een super leuke stad om met kinderen te bezoeken, maar ook daarbuiten. Er is namelijk ontzettend veel te doen met kinderen. Wil je weten wat? Kijk dan even bij de hotspots van Straatsburg, of iets breder, de Elzas. Dit is enkel zichtbaar is als je een member bent.

Kindvriendelijke kerstmarkten

Adres: op 8 verschillende plekken in de stad

Wanneer: van 24 november tot 24 december 2024

Website: https://www.france.fr/nl/nu-in-frankrijk/alles-over-de-acht-kerstmarkten-in-straatsburg

Afsluiting

Voordat we dit reisverhaal afsluiten, wil ik jullie hartelijk bedanken voor het meereizen op deze betoverende ontdekkingsreis langs Europa’s meest kindvriendelijke kerstmarkten. Ik hoop van harte dat mijn suggesties je hebben aangemoedigd om je eigen familieavonturen te plannen. Onthoud, de feestdagen draaien om het creëren van mooie herinneringen met je dierbaren. Dus trek eropuit, ontdek de magie en geniet van elk kostbaar moment!

Vond je dit artikel leuk? Mis geen enkel reisavontuur en ontvang exclusieve tips! Volg mij op Instagram en schrijf je in voor mijn nieuwsbrief. Samen gaan we op weg naar nog meer onvergetelijke bestemmingen!

Soms kom je in mijn blogs affiliate links tegen. Shop jij via zo’n link? Dan ontvang ik een kleine commissie. Natuurlijk kost dit jou niets extra’s. Het helpt mij om leuke content voor deze website te kunnen maken.