Duurzaam Reizen met Kinderen – Leuke Tips voor de Bewuste Familie

We willen allemaal heel graag de prachtige plekken overal op de wereld verkennen maar we weten ook dat reizen niet het beste voor het milieu is. Maar gelukkig zijn er genoeg manieren om toch goed rekening te houden met het milieu en ook mooie dingen te kunnen zien. Wil jij weten hoe je duurzaam kan reizen? In onderstaande blog geef ik je een aantal tips:

Duurzaam verpakken

Voordat je je huis verlaat, kun je beginnen met duurzaam reizen. Duurzaam verpakken kan veel dingen betekenen, maar enkele basisideeën zijn:

Kids drinken op school altijd al uit een beker of flesje, neem die ook mee op vakantie om veel wegwerpflessen te voorkomen. Natuurlijk kun je zelf ook je eigen waterfles meenemen. Leuk voor het hele gezin en zeker ook voor de kids zijn de Air Up flessen waar je een geur pad op kan doen zodat het lijkt of je limonade drinkt terwijl het eigenlijk gewoon gezond water is. Je koopt ze hier: Air up drinkflessen

Neem wat stoffen tasjes mee en rugzakjes voor de kids. Deze komen altijd van pas. Als je bijvoorbeeld boodschappen wilt doen, of naar het zwembad gaat en veel spullen mee moet slepen. De kids vinden het vaak heel leuk als ze hun eigen spullen mogen dragen (zolang het niet te zwaar is natuurlijk). Leuke tassen voor kids vind je hier: Stoffen tassen of Disney shopper.

Neem geen grote flessen zeep, shampoo, etc. mee maar maak gebruik van een handig reissetje waar je je eigen zeep, shampoo en crème in kan doen. Dit neemt veel minder ruimte in beslag en daarnaast sleep je je geen ongeluk. Eentje voor jou en eentje voor de kids. Een leuk reissetje is bijvoorbeeld deze: Reissetje of Reissetje 2.

Ben jij net als ik zo’n theeleut, of juist een enorme koffiedrinker? Neem dan je eigen herbruikbare beker mee zoals deze: herbruikbare koffie of thee beker.

Op deze manier heb je veel minder wegwerp materialen, dus de natuur zal je dankbaar zijn.

Kies milieuvriendelijke accommodaties

Wanneer je een verblijfplaats kiest, zoek dan naar accommodaties die prioriteit geven aan duurzaamheid. Dit kan een hotel zijn met een LEED-certificering of een eco-lodge die zich inzet voor het verkleinen van zijn ecologische voetafdruk. Je kunt ook zoeken naar hotels en resorts die recycling- en composteringsprogramma’s aanbieden en energiezuinige apparaten hebben. Ook als je met kinderen reist zijn er genoeg leuke locaties die wel rekening houden met duurzaamheid.

Duurzaam reizen

Kamperen is over het algemeen al een veel duurzamere manier van overnachten dan een hotel of appartement. Natuurlijk hangt dat er wel vanaf hoe je gaat kamperen. Als je via natuurkampeerterreinen gaat dan zit je over het algemeen al behoorlijk duurzaam. Daarnaast zijn er heel wat milieuvriendelijke campings vinden die composttoiletten, recyclingprogramma’s en andere duurzame praktijken aanbieden.

Eet lokaal

Een van de beste dingen van reizen is het ervaren van nieuw eten, en dit kan een geweldige kans zijn om duurzaam te eten. Zoek naar restaurants die hun ingrediënten lokaal halen, om zo de ecologische voetafdruk van transport te verkleinen. Je kunt ook boerenmarkten bezoeken en eten kopen om zelf te koken, wat niet alleen duurzaam is, maar ook een leuke bezigheid voor het gezin kan zijn. Met kinderen is dit echter niet altijd even makkelijk. Veel kinderen eten toch het liefst wat ze kennen. Maar gelukkig is er in iedere keuken wel iets wat de kinderen lusten.

Duurzaam reizen Duurzaam reizen

Kies voor duurzame activiteiten

Zoek bij het plannen van je activiteiten naar duurzame opties. Overweeg bijvoorbeeld om te gaan wandelen of fietsen in plaats van een auto te huren of een taxi te nemen. Je kunt ook zoeken naar tochten waarbij duurzaamheid en natuurbehoud voorop staan, zoals tochten om walvissen te spotten die zich inzetten voor de bescherming van de dieren en hun leefomgeving.

Duurzame transport

Duurzaam reizen betekent ook nadenken over hoe je er komt. Duurzaam transport maakt een groot verschil voor de aarde. Wist je dat de trein nemen vaak een veel groenere keuze is dan de auto? En als we het over vliegen hebben, dan heeft dat nog een grotere impact op het milieu.

Treinreizen is niet alleen beter voor het milieu, het is ook een avontuur op zich. Kijk samen met de kids uit het raam naar de veranderende landschappen. Het is comfortabel, geeft je de kans om te ontspannen en je komt vaak midden in het hart van je bestemming aan. Je kan ook de auto trein pakken. Met je eigen auto de trein op om zo een groot stuk te overbruggen. Relaxed en ook beter voor het milieu.

Vliegen is soms onvermijdelijk, vooral naar verre oorden. Maar als je kunt kiezen, waarom niet gaan voor de optie die zowel de planeet als je reiservaring ten goede komt? Korte afstanden? Pak de trein. Langere reis? Zoek naar milieuvriendelijkere vliegopties, zoals compensatieprogramma’s voor je CO2-uitstoot. Als vliegen de enige optie is, laten we het dan slim aanpakken. Een vlucht pakken voor een kort weekendje? Misschien kunnen we dat beter overslaan. Maar als je besluit naar een verre bestemming zoals Thailand te gaan, maak er dan een langere trip van. Vier weken of zelfs langer weg blijven maakt je vliegreis de moeite waard, zowel voor jezelf als voor de planeet. Langere reizen betekenen minder frequente vluchten en dus een lagere CO2-voetafdruk per dag van je avontuur. Het geeft je de tijd om echt te duiken in de lokale cultuur, de omgeving te verkennen en nieuwe vrienden te maken.

Dus, als vliegen op de agenda staat, denk groot en plan lang. Het is de perfecte kans om de wereld te zien, te leren en tegelijkertijd zorgvuldig om te gaan met onze prachtige planeet.

Elke keer dat we kiezen voor groener vervoer, dragen we bij aan een betere wereld.

Leer uw kinderen over duurzaamheid

Gebruik ten slotte je reis als een kans om de kinderen te leren over duurzaamheid. Praat met ze over waarom het belangrijk is om onze impact op de planeet te verminderen en moedig ze aan om betrokken te raken bij duurzame praktijken, zoals recycling en waterbesparing. Je kunt ook activiteiten plannen waarbij ze leren over het milieu, zoals een bezoek aan een plaatselijk natuurreservaat of meedoen aan een strandopruiming.

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen kan je het leuke met het verantwoorde combineren en op veel verschillende manieren duurzaam reizen. Door bewust te zijn van je keuzes en prioriteit te geven aan duurzaamheid, kun je een onvergetelijke reis maken die ook goed is voor de planeet.

Wil jij meer leuke reistips? Kijk dan eens bij mijn andere blogs of volg met op Instagram of Facebook.

Soms kom je in mijn blogs affiliate links tegen. Shop jij via zo’n link? Dan ontvang ik een kleine commissie. Natuurlijk kost dit jou niets extra’s. Het helpt mij om leuke content voor deze website te kunnen maken.